Sari la conținut
Cum alegem hrana potrivită pentru cățelul nostru?

Cum alegem hrana potrivită pentru cățelul nostru?

O dietă potrivită este una dintre cele mai bune căi de a menține sănătatea cățelului.

Pe piața de specialitate sunt mii de formule de mâncare pentru câini, așa că a face o alegere poate fi destul de dificil. Opțiunile despre nutriția canină variază printre veterinari, crescători, specialiștii în dresaj canin, sau proprietarii de caței.
Concluzia este că nici măcar experții nu sunt întotdeauna de acord cu cel mai bun tip de mâncare pentru câini. În parte, acest lucru se întâmplă pentru că nu există un singur răspuns.

În cele din urmă, tu ești cel care trebuie să decidă ce mâncare se potrivește cel mai bine câinelui tău. Va trebui să iei în considerare lucruri precum tipul de mâncare, calitatea ingredientelor și costul potrivit bugetului tău. Trebuie să faci o mulțime de cercetări, astfel încât să poți lua o decizie în cunoștință cauză, pentru dieta câinelui tău.

Alegeri nutriționale

Există o mulțime de informații despre nutriția canină, disponibile online. Totuși, folosește cu precauție sfaturile pe care le găsești online, deoarece nu toate sursele de informare sunt de încredere. Unele website-uri sunt mai serioase, altele, nu prea. Totuși, de cele mai multe ori, veterinarul este cea mai bună resursă de informații valabile. Dacă tot mai ai semne de întrebare privind hrănirea câinelui, ai putea de asemenea să apelezi la un veterinar specializat în nutriție canină.

În general, hrana pentru câini se împarte în următoarele categorii:

  • Holistică/Hrană naturală
  • Hrană de dietă, prescrisă de medicul veterinar
  • Mâncare premium
  • Hrană ieftină
  • Mâncare integral gătită
  • Mâncare Raw/BARF

Majoritatea tipurilor de mâncare pentru câini comercializate sunt de obicei disponibile in varianta de hrana uscată sau umedă. Unele vin, de asemenea, în formă deshidratată căreia îi adaugi apă înainte de hrănire.

Tu decizi ce categorie se potrivește cel mai bine câinelui tău, apoi trebuie sa începi să cercetezi despre companiile de produse alimentare. Nu uita să ceri și sfatul veterinarului tău! 

Unii stăpâni de căței preferă să evite cu totul dietele comercializate, si sa gătească acasă meniul pentru câinele lor. Faptul că multe mâncăruri de pe piața au fost retrase din diverse motive de la vânzare, îi face pe unii oameni să le fie teamă de hrana comercializată pentru câini, indiferent de calitatea acesteia. Totuși, să gătești de la zero mâncarea pentru câinele tău, necesită grijă, trebuie să te asiguri că îi oferi o hrană completă și echilibrată.

Eticheta produselor. S-o citim cu atenție.

Asociațiile de control asupra tipurilor de hrană pentru câini, au dezvoltat profile nutriționale speciale destinate puilor de caței, și câinilor adulți. Aceste standarde sunt reflectate în eticheta/prospectul mâncării.

Tot de acolo îți vei face idee și despre ingredientele hranei, dar atenție!: etichetele te pot duce și în eroare. Doar pentru că sunt „recomandate de experți”, și lăudate în reclame atractive, nu înseamnă că acele tipuri de hrană sunt și cele mai potrivite câinelui tău.

Evită mâncărurile care fac exces de conservanți chimici și elemente de umplutură cum ar fi grâu, porumb, și soia.

Să întrebăm și alți proprietari

Odată ce ți-ai terminat cercetarea și te-ai decis în general asupra unei categorii de hrană, întreabă și alți oameni despre opiniile lor privind anumite firme de mâncare sau rețetele acestora. Începe cu veterinarul. De asemenea poți discuta cu crescători autorizați de câini, dresori, sau groomeri, pentru a afla mai multe opinii.

Chiar și magazinul pet-shop îți poate oferi asistență, în special dacă este un magazin ce deține formule de hrană de calitate superioară. Persoane care s-au auto-educat despre animale de companie îți pot oferi de asemenea recomandările lor, dar nu uita că nu toți experții sunt de acord atunci când vine vorba de nutriția canină. Același lucru este valabil și când vorbești cu alți deținători de animale de companie. 

Fii pregătit să primești sfaturi contradictorii, apoi ia informațiile respective și cercetează-le singur. Ia în considerare că diferiți câini pot reacționa diferit la același aliment. Utilizează informațiile pe care le obții pentru a restrânge în continuare opțiunile, dar ține minte că opiniile nu sunt „bătute în cuie”.

Hrănește câinele corespunzător

De cele mai multe ori, în decizia ta te poate ajuta însuși cățelul. Poți cumpăra cantități mici din mai multe tipuri de hrană, să îi oferi câinelui să guste din fiecare, și abia apoi să iei decizia finala (insistăm însă să  citești atent prospectul hranei, căci multe firme folosesc stimulatori de aromă și alte produse chimice pentru a spori gustul plăcut al respectivei mâncări, în detrimentul ingredientelor sănătoase).

Când ai hotărât cu ce o să hrănești cățelul, nu îi schimba brusc mâncarea. Trecerea de la un tip de hrană la altul se face treptat, adăugând câte puțin din noua mâncare peste cea veche în fiecare zi, timp de câteva zile.

Odată ce câinele a ajuns să mănânce exclusiv numai noua dietă, pot să treacă chiar 3-4 săptămâni până să vezi o schimbare în starea sau atitudinea cățelului. Totuși, dacă observi că animăluțul tău dă semne că nu tolerează noua hrană, mergi cu el la veterinar, imediat. S-ar putea să fie nevoie să îi schimbi din nou dieta.

Dieta câinelui, în timp

Mulți experți recomandă rotirea tipurilor de hrană odată la câteva luni, dacă îți hrănești câinele cu mâncare comercializată. Oferirea unei varietăți de formule, în timp, va avea un efect benefic pentru câinele tău.

Când îți hrănești cățelul cu rețete gătite acasă, trebuie să folosești o varietate de tipuri de mâncare. Cu toate acestea, este întotdeauna important să gătești rețete complete și echilibrate pentru câini.

Hrănirea cu aceeași mâncare tot timpul, îl poate plictisi pe cățelul tău. De asemenea, se crede că acest lucru poate duce la alergii sau alte boli. Nu uita că nevoile individuale ale câinilor pot să difere. Ca întotdeauna, întreabă veterinarul despre alegerea celei mai bune hrane pentru blănosul tău.

Articol precedent Cum să-ți antrenezi câinele să nu mai mănânce de pe blatul de bucătărie